İkonik dünya harikası Machu Picchu’nun ana vatanı Peru, Güney Amerika’nın en popüler ülkelerinden biri. Her yıl dünyanın dört bir yanından gezginler İnka Yolu’nda yürüyüş yapmak, yemyeşil ormanlarını keşfetmek ve Lima’nın inanılmaz lezzetli yemeklerini tatmak için Peru’ya akın ediyor. Her ne kadar Peru denilince akla en çok Machu Picchu ve İnka Yolu gelse de sınırları aşmaktan hoşlanan biriyseniz Peru’da görülecek ve yapılacak çok daha fazla alternatif var. Sizin için hazırladığımız Peru rehberi, seyahatinizi planlamanıza ve bu güzel ülkede zamanınızı en iyi şekilde değerlendirmenize yardımcı olabilir.

Ziyaret Etmek İçin En İyi Zaman

Öncelikle Peru’nun bölgelerine göre oldukça değişken bir iklime sahip olduğunu belirtmeliyiz. Bu sebeple sizin için en iyi zaman aslında keşfetmeyi en çok istediğiniz bölgeye bağlı. Çoğu insan Peru'ya mayıs başından kasım sonuna kadar seyahat etmeyi tercih ediyor. Temmuz ve ağustos ayları en yoğun aylar. Mayıs ve eylül ayları, turizm biraz yavaşladığından ancak sıcaklık görece daha iyi olduğundan ziyaret etmek için harika zamanlar. Dağlarda daha fazla zaman geçirmek istiyorsanız, haziran, eylül ayları arası açık ve güneşli günlere ancak soğuk gecelere sahip. Bu dönem, İnka Yolu'nda yürüyüş yapmak ve sivrisineklerin daha az olduğu Amazon Havzası’nı ziyaret etmek için de en uygun zamanlar.

Mutlaka Ziyaret Edilmesi Gereken Yerler

Lima: Peru'nun uluslararası giriş kapısı olan Lima, Machu Picchu'ya bir gezi planlayan gezginler için mutlaka görülmesi gereken bir durak. Lima’ya Pasifik'e bakan ve deneyebileceğiniz çok sayıda restoran ve bara sahip olan Miraflores’tan başlayabilirsiniz. Ayrıca Kolomb öncesi eserleri görmek için Larco Müzesi'ni, Peru sanatı ve eserleri için Aliaga Evi'ni ve kolonyal güzellikleri için Plaza Mayor'u ziyaret etmenizde fayda var. Hem yemek hem de alışveriş için şehrin renkli pazarlarına gidebilir, kedi cenneti olan Kennedy Park’ta dolaşabilir veya aşkta iyi şans dilemek için Aşk Parkı'na göz atabilirsiniz. Karanlık çöktüğünde, oldukça iddialı bir gece hayatına sahip Barranco bölgesini ve yerel bir brendi olan piscoyu denemeyi unutmayın. Şehir aynı zamanda bir yemek merkezi, bu yüzden ceviche'yi denemeden olmaz.

Cusco: Peru'nun tarihi başkenti olan Cusco, İnka İmparatorluğu'nun merkeziydi. Şehir, İspanyol ve İnka kültürünün birleştiği benzersiz bir atmosfere sahip. Plaza de Armas, Katedral, Qorikancha Tapınağı ve Sacsayhuaman gibi yerleri ziyaret edin. Machu Picchu'ya açılan kapı olan Cusco, antik İnka kalıntıları, kolonyal mimarisi ve canlı atmosferiyle büyüleyici bir şehir.

İnka Yolu: Machu Picchu'ya gitmek için en iyi yol ünlü İnka Yolu'dur. Bu birkaç günlük yürüyüş dağları, ormanları görmenizi ve İnkaların kullandığı rotayı takip etmenizi sağlıyor. Gerçekten muhteşem bir yürüyüş yolu, ancak zorludur ve irtifa hastalığı yaşayabilirsiniz. Bu yürüyüşü yapmanın iki yolu var: organize bir turun parçası olmak veya kendi özel rehberinizi kiralamak.

Machu Picchu: Efsanevi İnkaların kayıp şehri, Güney Amerika’da en çok ziyaret edilen turistik yerlerden biri. Antik su kemerleri, granit ve kireçtaşı tapınakları ve iyi bir şekilde muhafaza edilmiş İnka mimarisinin birbirinden güzel örneklerini gözlemleyerek eski İnka şehrinde zamanda yolculuğa çıkmak mükemmel hissetmenizi sağlayacak.

Titicaca Gölü: Bu çarpıcı göl 7.790 kilometrekarelik bir alanı kaplıyor ve deniz seviyesinden 3.810 yükseklikte yer alarak dünyanın en büyük yüksek rakımlı gölü olma özelliğini taşıyor. Masmavi suları ve karlı dağlarla kaplı göl boyunca uzanan muhteşem gün batımıyla bu göl, dünyanın dört bir yanından insanları kolonyal mimari ve hareketli pazarların bir karışımını sunan yakındaki kasabalara davet ediyor.

Nazca Çizgileri: Nazca Çizgileri, San José çölüne ve Nazca Vadisi'ne hakim olan bir dizi dev figür. Burada UNESCO Dünya Mirası Alanı’nı oluşturan 10.000'den fazla çizgi ve 300 farklı bitki ve hayvan figürünü göreceksiniz. Kimse oraya nasıl geldiklerini gerçekten bilmiyor hatta bu işte uzaylıların parmağı olduğu düşününler bile var. Parkı ziyaret etmek ise ücretsiz. Eğer daha iyi bir manzara görmek istiyorsanız, helikopter ya da uçak turuna katılmayı düşünebilirsiniz.

Arequipa: Beyaz şehir olarak bilinen Arequipa, Santa Catalina Manastırı da dahil olmak üzere güzel bir kolonyal mimari sunuyor ve Colca Kanyonu'na açılan bir kapı görevi görüyor.

Colca Kanyonu: Colca Kanyonu, dünyanın en derin kanyonlarından biri ve muhteşem manzaralara sahip. Kuş gözlemciliğine meraklıysanız, kanyonda aynı And Dağları'nın muhteşem bir parçası olan kondor kuşlarını gözlemleyebilirsiniz.

Amazon Ormanları: Peru, Amazon ormanlarının önemli bir bölümüne ev sahipliği yapıyor. Vahşi yaşam, yerli topluluklar ve inanılmaz bir biyolojik çeşitliliğe ev sahipliği yapan Peru'daki Amazon ormanlarını keşfedin. Iquitos veya Puerto Maldonado gibi yerlerden düzenlenen etkinliklere katılarak Amazon'un muhteşem doğasını keşfe çıkın.

Paracas: Paracas Peru'nun güneyinde yer alıyor ve 400'den fazla farklı türden oluşan etkileyici vahşi yaşam formuna sahip. Binlerce kuşun yanı sıra büyük deniz aslanı ve penguen popülasyonları da bölgeye ev sahipliği yapıyor. Paracas Ulusal Koruma Alanı'nı bir tekne turu ile ziyaret etmek mümkün.

Peru Mutfağı

Ceviche, lomo saltado ve diğer geleneksel yemekleri denemeden dönmeyin. Lima, dünyaca ünlü birçok restoran da dahil olmak üzere oldukça lezzetli bir mutfağa sahip.

Geleneksel Pazarlar

Peru ürünlerinin canlı renklerini, kokularını ve lezzetlerini deneyimlemek için Cusco'daki San Pedro Pazarı veya Lima'daki Mercado Central gibi yerel pazarları ziyaret edin.

Festivaller

Mümkünse ziyaretinizi Inti Raymi (Haziran) veya Fiesta de la Candelaria (Şubat) gibi festivaller etrafında planlayarak geleneksel danslara, kostümlere ve müziğe şahit olarak ruhunuzu doyurabilirsiniz. 

Tabii seyahat planlaması ile uğraşmak istemiyorsanız, kendinizi emin ellere teslim ederek Hale Sargın ile gerçekleştirdiğimiz Güney Amerika turlarımıza göz atabilirsiniz.